Er sportsverdenen blevet mere klimavenlig?

0

Budskabet om klimaudfordringer har også nået sportsverdenen. Sportsfolk er trådt i karakter, og mange bruger i dag deres berømmelse og penge til at sprede budskabet og selv bidrage til en mere klimavenlig sport.

Nogle gange skal man kun kigge i egen baghave for at finde på ting, man kan gøre for at skåne det sårbare klima mest muligt. Som sportsfans kan vi overveje at tage cyklen eller bussen til stadion, eller vi kan vælge at se kampene i fjernsynet. I dag er det også muligt at gøre mange ting online, så hvis man vil spille hos bookmakere som Unibet, behøver man ikke længere tage bilen ned til kiosken, men kan blot vælge sine væddemål på internettet.

Et andet klimavenligt tiltag som mange sportsstjerner er hoppet med på er veganerbølgen. Den livsstilsændring har stjerner som blandt andet den tidligere tennisspiller Venus Williams, NFL-spilleren Tom Brady og motorsportskøreren Lewis Hamilton foretaget. Forskere fra Oxford Universitet har fundet frem til, at hvis hver person fjerner kød- og mælkeprodukter fra sin mad, kan vedkommende reducere sit CO2-aftryk fra mad med op til 73 procent. Og skærer alle mennesker disse madvarer væk, kunne 75 procent af verdens landbrugsområder reduceres med 75 procent, hvilket svarer til et område på størrelse med USA, Kina, EU og Australien tilsammen! Lewis Hamilton udtalte blandt andet i forbindelse med sit livsstilsskifte til veganisme, at han ikke brød sig om at være med til at støtte forurening af CO2 fra køer, som overgår udskillelse fra fly og bilos.

Sportsverdenen er trådt i karakter i klimaspørgsmålet

Mange professionelle sportsudøvere er blevet opmærksomme på, hvordan sporten dels kan rette større fokus på at reducere sit eget bidrag til klimaforandringerne, men også hvordan de enkelte sportsfolk og klubber kan bruge deres rampelys til at inspirere andre mennesker. For eksempel underskrev 105 vintersportsfolk i 2014 en erklæring, hvor de bad verdens politikere om at handle i forhold til klimaforandringerne. Og i 2018 underskrev FIFA, det internationale sejlerforbund World Sailing samt Den Olympiske Komité UNFCCC’s erklæring ”Sports for Climate Action Framwork”, hvor de forpligter sig til at arbejde henimod Parisaftalens mål om klimaneutralitet i 2050.

Danske sportsstjerner er stadig rimelig anonyme på klimascenen sammenlignet med vores tyske naboer. For eksempel har flere tyske fodboldklubber taget initiativet ”Sports for Future”, som skal bidrage til at bekæmpe klimaforandringerne. Det blev til på baggrund af TSG 1899 Hoffenheim, men er underskrevet af over 100 klubber og sportsfolk såsom Werder Bremen, Deutsche Sportsjugend, Global United FC, skøjteløberen og OL-guldvinderen Anni Friesinger-Postma, fodboldmålmanden Lutz Pfannenstiel og atletikudøveren Jacqueline Otchere. Og tennisverdensranglistens nummer fem, Kevin Anderson, har talt for en højere grad af plastikgenbrug indenfor sin sport, som genbrug af vandflasker og tildækning af net lavet af plastik.

Kampen mod klimaforandringerne er først lige for alvor begyndt, og det er et must, at større og rigere klubber samt store sportsforbund melder sig ind under fanerne. Udfordringer som klimapåvirkningerne ved de største verdensbegivenheder skal løses, herunder transport af fans og CO2-udledning ved arrangementer, og det kan kun ske, hvis alle bakker op.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply