Faskine – Effektiv opsamling og nedsivning af regnvand

0

faskine

Hvis du gerne vil aflaste dit kloaksystem ganske betragteligt og dermed slippe for at bruge penge på at koble dit afløb til kloakken, så er det en faskine du skal have fat i. Den ”fanger” regnvandet der ligger på taget og fører det direkte ned i grundvandet.

Hvis du inden for nærmeste fremtid overvejer at få anlagt en i din have, så gør du klogt i at læse med her. I artiklen vil du nemlig kunne læse alt, hvad der værd at vide om faskiner herunder fordele, ulemper, krav, vedligehold m.m.

Hvad er en faskine?

En faskine er helt konkret en form for hulrum, der typisk bliver lavet ved hjælp af en kasse, der graves ned i jorden. Dette hulrum bliver så fyldt op med nogle specielle sten (typisk lecasten), der er gode til at få vandet til at sive ned ad.

Formål er at opsamle regnvand og efterfølgende lade det sive ned i jorden i et meget kontrolleret tempo. Når det regner, så vil faskinen opsamle regnvandet og lidt efter lidt lade det sive ned gennem ”kassen” og stenene for til sidst at ende i jorden og videre ned i grundvandet. Grunden til, at anordningen ikke bliver lader regnvandet sive ned med det samme, skyldes at der så vil være  rigtig stor chance for oversvømmelse på det sted, hvor den er gravet ned.

Faskinen aflaster kloaksystemet ganske betragteligt

Langt de fleste vælger at få gravet en ned med henblik på at aflaste kloaksystemet så meget som muligt eller for at bruge det som dræn. Hvis du belaster kloaksystemet for meget, så er du nødsaget til at betale for at blive koblet på kloakken. Denne udgift kan du altså så vidt muligt undgå ved at få lavet en i din egen have.

3 tilbud på faskiner

Er du interesseret i din egen faskine, så kan du nemt modtage 3 gratis tilbud. Det er gratis og uforpligtende og sikre dig de bedste priser da firmaerne ved de konkurrerer mod hinanden.

Få 3 Gratis tilbud på en faskine

To former for faskiner

Der findes primært to forskellige former for faskiner.

  • En ”færdigløsning” der bare skal graves ned i jorden. Denne færdigløsning består af en plastickasse, der er fyldt med gennemhullede plasticrør, der får regnvandet til at sive stille og roligt ned.
  • Den ”hjemmelavede” løsning, hvor du graver en tilpas lang rende i jorden og fylder den med lecasten. Ovenpå pålægges der et lag geotekstil. 

Fordele og ulemper ved faskiner

Inden du beslutter dig for at få anlagt en hos dig selv, så er det meget rart at læse lidt om fordelene og ulemperne. Det kan du herunder.

Fordele

  • Forholdsvis let at etablere afhængig af om du vælger den ene form for faskine fremfor den anden
  • Billig måde at lede regnvand væk på
  • Aflastning af kloaksystemet
  • Meget miljøvenlig 

Ulemper

  • Kræver forholdsvis meget vedligeholdelse
  • Der kommer et lille ”mærke”, der hvor du har gravet den ned 

Må du lave den selv?

Hvis du har lyst og mod på det, så må du faktisk godt bygge din egen med dertilhørende afløbsrør osv. Dog må du ikke selv koble den til kloakken eller et andet kloaksystem. Til det skal du have fat i et professionelt kloakfirma.

Husk at give kommunen besked

Inden du går i gang med at bygge din faskine, så er det vigtigt, at du giver kommunen besked om dine planer. Du skal bl.a. angive til kommunen, hvor den skal placeres. Det anbefales at besøge din lokale kommunes hjemmeside for at læse nærmere om de bestemte krav og regler. 

Hvad med vedligeholdelse af faskinen?

Når først du har fået anlagt den, så er det meget vigtigt, at du løbende vedligeholder den, så du er sikker på, at den altid fungerer optimalt. Hvis du husker at vedligeholde den regelmæssigt, så vil den være en kæmpe hjælp til at få ledt regnvandet væk på en meget effektiv og ikke mindst billig (gratis) måde.

Sådan vedligeholder du din faskine

  • Hvis den har et sandfang, så bør det tømmes for blade og andet skidt minimum én gang om året – gerne to gange.
  • Hvis den opsamler vand fra taget eller terrassen, så er det vigtigt, at du løbende sørger for at holde disse overflader rene for skidt og snavs, så det ikke siver med ned og ødelægger den.
  • Det er en uhyre god ide at tjekke nedløbsrørene for revner og forstoppelser minimum én gang om året, så du er sikker på, at regnvandet har frit løb.
  • Generelt råd: Hold den overflade, hvor regnvandet landet på, ren og fri for skidt 

Har alle brug for en faskine?

Det er bestemt ikke alle husstande, der har behov for at få anlagt en regnvandsfaskine. Herunder kan du læse om tre gode grunde til at få lavet en selv. Hvis du kan nikke genkendende til min. én af grundene, så ved du, hvad der skal gøres.

Begrundelse nr. 1

Hvis du af og til døjer med oversvømmelse pga. kraftig regn, så kan det i den grad anbefales at få anlagt en regnvandsfaskine. Hvis din kloak ikke er gearet nok til at tage imod så meget regn, så kan du aflaste den ganske betragteligt ved at få lavet en. 

Begrundelse nr. 2

Hvis du gerne vil slippe for at skulle koble et nedløbsrør til kloaksystemet, så er faskinen også det perfekte valg. Det kan for eksempel være i forbindelse med en tilbygning, hvor regnvandet på det nye tag skal ledes et sted hen. I stedet for at bruge penge på at få koblet nedløbsrøret til kloaksystemet, så kan du blot koble det på en regnvandsfaskine og lede regnvandet væk på den måde. 

Begrundelse nr. 3

Hvis du er sommerhusejer, så er du sikkert allerede klar over, hvor dyrt det kan være at blive koblet på kloakken. Derfor kan det i sommerhusområder i den grad anbefales at få anlagt en i haven.

Indhent tilbud på en faskine

Hvis du har bestemt dig for at få anlagt en faskine, så anbefales det at indhente tre gratis og uforpligtende tilbud via 3byggetilbud.dk.

Ved at indhente tre forskellige tilbud får du et super godt overblik over prisniveauet i dit område. Du kan i den forbindelse vurdere om det kan betale sig at prøve kræfter med selv. Derudover har du også muligheden for at vælge det billigste tilbud og dermed spare flest mulige penge.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply