Bygningens fundament er – uden tvivl – én af de mest vitale faktorer, når du skal bygge et nyt hus, opføre en tilbygning til dit nuværende hus eller blot opstille et nyt drivhus. Hvis ikke du har et velfungerende fundament, så vil det medføre fatale konsekvenser for din bolig i løbet af ganske få år.
Du kan hurtigt komme til at opleve revner i murerne, ustabile gulve og endda at boligen ender med at styrte sammen – og det må om noget bevise, at det er særdeles vigtigt, at du ikke går på kompromis med dit fundament. Derfor er det naturligvis heller ikke noget, du skal gå give dig i kast med på egen hånd, men det er derimod en opgave, du skal sørge for at give til en dygtig håndværker eller et professionelt firma, der både har den nødvendige erfaring og ekspertise med støbning og bygning af et fundament af forskellige karakter.
Gør det nemt for dig selv!
Hvad er et fundament helt konkret?
Et fundament (ofte kaldes det også for en sokkel) er i sin grundform blot en del af et bygværk. Hvad der dog er mere essentielt at vide er, at fundamentet (eller soklen – afhænger af, hvilket ord, man foretrækker) er den bærende del af en bygning, hvilket selvfølgelig også er ensbetydende med, at det er den nederste del af en bygning.
Langt de fleste fundamenter, der bruges i dag er blevet støbt i beton, uanset om det skal fungere som et fundament for en stor villa, et mindre rækkehus, et drivhus eller måske et stort lejlighedskompleks. Før i tiden blev der gjort brug af en anden løsning; for en god mængde år siden brugte man i stedet marksten (syldsten), der blev gravet ned og placeret ned i jorden – det er dog ikke just den mest bæredygtige løsning, hvilket selvfølgelig også er den overvejende årsag til, at en sokkel i dag bliver støbt i beton i stedet for.
Vigtigt at undgå fugt i fundamentet
Man hører ofte om danskere, der har valgt den nemme og billige løsning i forbindelse med at få støbt et fundament til deres nye bolig eller til den tilbygning, de altid har drømt om. Det kan dog ikke understreges nok, at det ganske enkelt ikke kan betale sig at vælge denne løsning, eftersom dit fundament og sokkel er bygningens grundsten, hvorfor det naturligvis er særdeles vigtigt, at der er styr på det hele.
Hvis ikke fundamentet er i orden, så vil du også opleve konsekvenser deraf mange år frem – og hvis der er noget, du ikke har lyst til, så er det med garanti at bekymre dig om en dårlig sokkel og et vakkelvorn fundament, så derfor kan det ganske enkelt ikke understreges nok, at du ikke bør vælge den nemme og billige løsning, men at du i stedet skal sørge for at give opgaven til enten en professionel håndværk eller et firma, der har godt styr på sit arbejde.
Mange af de danskere, der har gjort den fatale fejltagelse at vælge et firma eller en håndværk, der har solgt sig selv til en billig pris har oplevet, at de som følge af de et dårligt støbte fundament har fået én eller flere fugtskader. Dit fundament vil naturligvis være i tæt kontakt med jorden, hvilket også er ensbetydende med, at der er stor risiko for fugt i fundamentet, hvis ikke dit fundament er blevet støbt på korrekt vis.
Det betyder også, at det er meget vigtigt, at du sørger for at undersøge underlaget nøje ved din sokkel og samtidig udelukkende lader kyndig fagfolk om opgaverne, hvis du gerne vil sikre dig, at du ikke kommer til at opleve fugtskader i dit fundament. Det bliver måske en kende dyrere, men det kan ende med at spare dig for op mod 100.000 kr., hvis du på længere sigt skal have gjort noget ved de fugtskader, der er kommet som følge af den dårlige opførelse af dit fundament og din sokkel.
Endvidere, så er det også af meget høj prioritet, at du sørger for at sikre dig, at underlaget er placeret i en frostfri dybde. Hvis ikke dette gøres ordentligt, så kan du risikere, at placeringen ikke er korrekt og dermed vil der også være sandsynlighed for, at dine mure kan ende med at blive løftet op som følge af det tilfrosne vand. Det kan vise sig at være en meget dyr skade at få udbedret, hvorfor du er langt bedre stillet ved blot at gøre det ordentligt første gang.
Det betyder også, at du ikke skal løbe risikoen og vælge enten en håndværker eller et firma, der ikke kan fremvise referencer i form af tidligere udførte opgaver, der involverer støbning af hele fundamenter – og meget gerne i samme skala, som du har planer om. På denne måde er du meget bedre sikret og skal dermed heller ikke frygte, at det kommer til at gå galt. Husk at et omfangsdræn også kan være medvirkende til undgå fugt i fundamentet.
Fundamentet skal minimum være 90 cm. under terræn
Som nævnt tidligere, så er det vigtigt, at fundamentet placeres i en frostfri dybde. Det betyder, at fundamentets underkant skal være minimum 90 cm. under terræn, eftersom det er hvad, der tolkes som frostfri dybde her i Danmark. Hvis ikke dit fundament ligger minimum 90 cm. under terræn, så vil det – som overtalt tidligere – kunne ende med at gå meget galt, da den jord, der befinder sig under selve fundamentet kunne fryse til.
Frossen jord fylder mere – det ved du med garanti godt, men ved du også, at jorden efterfølgende sætter sig, når det bliver plusgrader og tørvejr, hvilket kan resultere i, at du kan se såkaldte sætningsskader på din bolig. Sådanne skader er hverken synderligt kønne eller synderligt billige at udbedre, så igen er der grundlag for, at du sørger for at vælge den optimale løsning og hyre en professionel håndværker eller et firma, der tager sig godt betalt, men som også sørger for, at det hele er i skønneste orden.
Den føromtalte minimumsdybde på 90 cm. er dog ikke noget, der kun har relevans i forbindelse med frost. Det handler i lige så høj grad om, at jord ikke blot er jord, da der kan være stor forskel på jorden rundt omkring i landet. Jord som f.eks. tørv og gytje kaldes for bløde aflejringer og det anbefales bestemt at du ikke opfører dit fundament i denne type af jord. Hvis du gør dette, så vil huset ganske enkelt ende med at sætte sig så meget, at der er risiko for en sammenstyrtning af hele boligen.
Derfor er det også relevant at hyre en geolog til, at tage prøver af din jord, inden du påbegynder noget som helst. Det er den nemmeste og bedste måde at sikre dig, at du har den rette jordtype til at opføre en tilbygning eller en ny bolig – din viden om din jordtype skal desuden også bruges til at beregne præcist hvor dybt og bredt, der er behov for, at dit fundament er.
Hvis det areal, du har i sinde at bygge på i høj grad er bestående af tørv og gytje, så vil du – som udgangspunkt – blive nødsaget til at skulle lave en række såkaldte pælefunderinger. Det betyder, at dit fundament kommer til at stå på pæle, der bliver banket tilpas langt ned i jorden, indtil der er et oprigtigt bærelag, som den kommende bygning kan bygges på. Det er en metode, der er en kende dyrere end almindelig randfundamenter, men det kan dog i somme sammenhænge vise sig enten at være den bedste løsning eller ganske enkelt bare en nødvendighed.
Der skal dog ikke lægges skjul på, de såkaldte pælefunderinger oftest er noget, der tages i brug ved større byggerier, hvorfor det sjældent er noget, der bruges ved opførelse af fundamentet til et almindelig parcelhus, men det handler naturligvis i absolut højeste grad om dybden og jordtypen på den pågældende byggegrund.
Dybden giver samtidigt mulighed for at en god portion isolering, hvilket specielt er afgørende hvis der skal installeres gulvvarme. Generelt stilles der idag store krav til isoleringstykkelsen i gulvet, hvilket igen giver god udnyttelse af dybden. Du kan læse mere om isolering på hotpaper.dk
Derfor skal du altid bruge en professionel
Hvis du enten står overfor et byggeri af et nyt hus eller derimod blot en mindre tilbygning til din nuværende bolig, så kommer du selvfølgelig ikke udenom, at du skal have støbt et fundament. Der er mange danskere, der er interesserede i, at spare penge på deres nybyggeri eller tilbygninger, hvorfor de forsøger at gøre noget af arbejdet selv, så de dermed kan spare penge på den samlede proces.
Det er også en ganske fin indgangsvinkel til dit kommende byggeri, men der må ganske enkelt ikke spares, når det kommer til støbningen af dit fundament og sokkel. Hvis ikke det gøres ordentligt, så kan det ende med at have fatale konsekvenser for din bolig, da det både kan ende med sætningsskader, risiko for sammenstyrtning og meget andet – og det er selvfølgelig også derfor, at du ikke skal forsøge dig med denne type af bygningsrelaterede opgave på egen hånd, men i stedet overlade arbejdet til et professionel håndværkerfirma.
Selvom det kan virke appellerende enten at forsøge sig på egen hånd eller hyre et firma, der kun koster halvdele af de mere oprigtige tilbud, du har modtaget på opgaven med at støbe hele dit fundament, så er det uhyre vigtigt, at du ikke vælger nogle af delene. Du skal i stedet betale, hvad det koster, selvom det er sure penge, at skulle af med. Det er dog penge, du investerer i din egen sikkerhed og sindsro, da du dermed ikke skal tænke på, at der er risiko for at der kommer fugtskader i fundamentet, sætningsskader i hele boligen eller at hele boligen én dag ender med at styrte sammen.
Resten af din bolig kan være veludført og bygget til perfektion, men hvis ikke der er styr på fundamentet og sokkelen, så er det ligemeget. Dit fundament og sokkel har stor betydning for, hvor holdbar din bolig er og hvorvidt den kommer til at blive udsat for fugtskader og sætningsskader med tiden – så sørg for at gøre det ordentligt allerede første gang. Du kan læse mere på denne her side.
Opbygning af fundament,