Guide: Gør dit gamle hus mere energieffektivt

0

Gamle huse er måske hyggelige og charmerende, men de er også en udfordring, når det kommer til energieffektivitet. I nogle tilfælde kan det være en bedre investering at bygge nyt, end at foretage lappeløsninger på gamle bygninger. Det er dog ikke altid en mulighed ’bare’ at bygge nyt. Dette kan skyldes økonomiske overvejelser, men kan også være en konsekvens af, at huset er bevaringsværdigt, enten lovmæssigt eller slet og ret har affektionsværdi for dets beboere.

Gode råd fra Storbritannien

I Storbritannien, hvor der findes langt flere bevaringsværdige huse end i Danmark, har avisen The Guardian undersøgt mulighederne for at energi-effektivisere gamle huse. Avisen har fået hjælp af den økonomiske rådgiver Robert Lloyd-Sweet, og Lizzy Carlyle fra National Trust, en organisation dedikeret til bevaring af kulturarv. De har bidraget med en række forslag til, hvordan gamle huse kan gøres mere energieffektive, og disse forslag kan også med fordel benyttes i en dansk kontekst. Rådene kan således være gavnlige uanset om dit hus er bevaringsværdigt eller blot af ældre dato.

Mangler du penge til at energieffektivisere dit hjem, så klik her og lån penge til dit projekt. Her kan du også læse om dine lånemuligheder, og nemt og hurtigt finde frem til de laveste omkostninger.

Vedligeholdelse er vigtigt

Et af det vigtigste råd handler om vedligeholdelse. Hvis du løbende vedligeholder dit hjem, står du også med de bedste kort på hånden. En stor del af energispildet i gamle bygninger er resultatet af forsinket eller manglende vedligeholdelse.

Du kan ofte foretage ganske små forandringer og justeringer, som kan have stor betydning for din økonomi og dit velbefindende. Foretag disse små og billige foranstaltninger først; skru f.eks. en enkelt grad ned for radiatorerne, og kompenser for den lavere temperatur ved at benytte gardiner i kraftigt materiale, og gulvbelægninger eller tykke tæpper, der kan blokere luftinfiltration og holde fødderne varme.

Hvordan bruger du dit hjem?

Tænk over, hvordan og hvornår du bruger dit hjem. Hvornår behøver det at være varmt, og hvornår kan det være køligere? Skift den generelle timer ud med en programmerbar termostat, og sluk for alt det, du ikke bruger.

Historiske bygninger var designet til at blive opvarmet et værelse ad gangen, ved hjælp af separate, åbne ildsteder. Dette var en mere effektiv tilgang end den, vi ofte benytter os af i dag, nemlig alt på én gang. Ved manuelt at styre termostatventilerne, kan du genskabe fordoms varmestyring, og opvarme de enkelte rum på skift. Med teknologiens udvikling kan programmerbare wi-fi-radiatorer være en oplagt anskaffelse.

Start med taget

For at skabe den mest optimale renovering og energieffektivisering af dit hjem, skal du forstå varmetabet i dit hus. Typisk taber huset ca. 25% varme gennem taget, 35% gennem væggene, 15% gennem gulvet, og 25% fra vinduer. Omkostningerne ved isolering af taget er dog normalt meget lavere, end omkostningerne ved eksempelvis vægisolering, så det er ofte mere omkostningseffektivt at tage taget først.

Sådan sparer du på varmeforbruget

Små adfærdsændringer kan få stor betydning for din pengepung og vores klima. Tine Steen Larsen, lektor ved Aalborg Universitet, har nogle simple råd til at spare på varmeforbruget. For det første handler det om udluftning; i ældre bygninger skal der i vinterhalvåret gerne luftes ud i intervaller af fem minutter 2-3 gange dagligt, men sørg for at slukke for radiatorerne, når du lufter ud, så du undgår unødvendigt varmespild.

Hold også øje med, om dine radiatorer kører, som de skal. Har du flere radiatorer i samme rum, skal de have samme indstillinger, og alle skal være tændte. Således opnår du en konstant varme, og minimerer risikoen for kolde vægge og dermed udviklingen af svamp. Sidst men ikke mindst kan du spare mange penge på varmeregningen, hvis du kan nedjustere længden på det daglige brusebad. Det varme vand til brusebadet udgør en betydelig andel af det samlede varmeforbrug, og hvis du ikke kan undvære det lange bad, så invester f.eks. i en sparebruser. Så er du godt på vej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply