Når du skal have varme på matriklen, er der to ting, du skal have med i dine overvejelser. Hvad det koster, og hvor energivenligt, det er. De to ting hænger heldigvis ofte sammen, fordi energi er dyrt, hvis du vælger en ineffektiv løsning. Det er varmepumpen dog ikke. Du kan spare mange penge ved at vælge en varmepumpe frem for en anden løsning som for eksempel et oliefyr.
Varmepumper er nemlig både energivenlige og prisvenlige. Det er de især, fordi de bruger energi mere effektivt end andre muligheder, og på den måde formår du at spare penge, samtidig med at du sparer miljøet for unødvendig belastning. Find priser på varmepumper her. Der er dog forskel på, hvilke varmepumper, du kan få. Alle varmepumper har en lang levetid og fungerer på den måde, at de udnytter energien udendørs til at varme indendørs. Forskellene består i, hvordan de helt præcis gør det.
Fra væske til vand og varme – jordvarme
Du har sikkert hørt nogle naboer eller venner snakke om, hvordan de har fået jordvarme. Du undrer dig måske også over, hvad jordvarme egentlig er? Det fungerer på samme måde som et køleskab. Bare omvendt. Du graver nogle slanger ned i din haves overflade. De slanger bliver derefter fyldt med kølervæske, som bliver varmet op af solens stråler. Det er utroligt energivenligt og producerer 3 gange så meget energi, som det bruger. Du skal dog være opmærksom på, at slangerne ikke må forhindres af buske, træer, blomsterbede eller anden bevoksning, der kan tage energien fra solens stråler.
Fra luft til vand og varme
Hvor jordvarmen bruger solens stråler i form af den varme, der ligger i overfladen af din have, fungerer luft til vand lidt anderledes. Det fungerer ved, at der er en ventilator på ydersiden af dit hus, der suger varmen fra luften ind. Den varme bliver ligesom ved jordvarme overført til kølervæske, der gennem isolerede rør løber ned i varmepumpen, som opvarmer vand med det. Det skal dog siges, at temperaturer under 10 minusgrader hæmmer effektiviteten. Ikke desto mindre kan du spare mange penge, hvis du har en ineffektiv varmeløsning som eksempelvist et oliefyr.
Fra luft til luft
Det lyder måske vildt, at du kan varme huset med luft udefra. Det er dog meget simpelt, for det fungerer på mange måder ligesom førnævnte system, der bruger luft og vand. Du skal ligesom i luft-til-vand-systemet bruge både en del indenfor og en del udenfor. Luft-til-luft systemet fungerer således, at du bruger en kølervæske, der koger allerede ved minus 20 grader. Det skaber damp, og den damp bliver ført ned i den del, der sidder indenfor i dit hus. Den del, der sidder indenfor, tager så varmen fra dampen ud og sender det rundt i den luft, du har inde i huset. Det betyder naturligvis, at dampen igen bliver til væske. Det bliver dog genbrugt i den del, der sidder udendørs, og på den måde kører det lille kredsløb om og om igen, mens du nyder godt af energivenlig og billig varme.