Føler du, at din elregning er ved at løbe løbsk og at dit olie- eller gasfyr bliver fyldt op for tit? Med en husstandsvindmølle kan du reducere dit energiforbrug ganske markant. En husstandsvindmølle kan bl.a. levere billig elektricitet og varmt vand til husstanden blot ved hjælp af vinden
Hvad er en husstandsvindmølle?
En husstandsvindmølle bliver betegnet som en lille og privat mølle, der som navnet også antyder placeres på en privat grund/husstand. Vindmøllen er i gang hele året rundt og producerer strøm, når der er vind nok til at holde den i gang.
Reducer dit energiforbrug ganske markant
En af de helt store fordele ved at købe en husstandsvindmølle er, at du vil reducere dit energiforbrug markant. Da møllen i teorien kan producere ”gratis” strøm hver dag året rundt, så kan du altså se frem til en meget stor besparelse på elregningen.
Hvis du har et større elforbrug og bor i et område, hvor der er godt med vind, så kan det i den grad anbefales at kigge nærmere på mulighederne for at få en husstandsvindmølle.
Pris – hvad koster en hustandsvindmølle?
Prisen på en husstandsvindmølle varierer meget afhængig af størrelse, type, kvalitet, område, installatør osv. Dog koster den billigste husstandsvindmølle i omegnen af 30.000 og de dyreste koster op mod 400.000 kr.
Hvor lang er tilbagebetalingstiden?
Da prisen på møllerne varierer ganske meget, så er det svært at komme med et retmæssigt svar på tilbagebetalingstiden for lige præcis din husstand. Dog er det alligevel muligt at få svar på, da du i dag kan hyre en konsulent til at beregne, hvor lang tid det ca. vil tage for dig at tjene den private mølle hjem igen.
3 tilbud på husstandsvindmøller
Er du interesseret i din egen vindmølle, så kan du nemt modtage 3 gratis tilbud. Det er gratis og uforpligtende og sikre dig de bedste priser da firmaerne ved de konkurrerer mod hinanden.
Få 3 Gratis tilbud på en vindmølleKan det overhovedet betale sig for dig?
Hvis du bor i et område, hvor der næsten ingen vind er, så giver det næsten sig selv, at det ikke kan betale sig. Bor du derimod i et område, hvor der er rigeligt med vind, så kan du lave dig selv en ganske god forretning ved at få opført en sådan mølle på din grund.
Hvis dit elforbrug samtidig er forholdsvis højt, så kan det i den grad også betale sig at anskaffe sig en husstandsvindmølle til at levere noget af strømmen. Afhængig af størrelsen på møllen og dit forbrug, så vil en husstandsvindmølle kunne levere ca. 55-60% af dit årlige strømforbrug – og det er rigtig mange penge, hvis du regner det ud i kroner og øre.
Inden du beslutter dig for at købe en husstandsvindmølle, så anbefales det at rådføre sig med en konsulent, der kan beregne, hvor meget du reelt set kommer til at spare – og om det overhovedet kan betale sig for dig.
Regler for husstandsvindmøller
Det er ikke sådan lige at få opsat en husstandsvindmølle. Der er en række krav og regler, der skal overholdes før det kan komme på tale at få sin egen private mølle. Der er bl.a. regler og krav om afstand til naboer, møllens støjniveau, godkendelser af Energistyrelsens tekniske godkendelsesordning osv.
Kommunen skal godkende din mølle
Inden du kan få opsat din private vindmølle, skal du anmelde den til kommunen. I anmeldelsen skal du bl.a. gøre rede for støjniveauet. Kommunen vurderer ikke støvniveauet ud fra den enkelte mølle, men derimod en helhedsvurdering af støjniveauet for hele området. Det vil sige, at hvis dine to naboer allerede har opsat en vindmølle, så er det ikke sikkert, at du kan få lov, fordi det allerede støjer for meget.
Inden du kan få lov til at opstille din vindmølle, skal du have en godkendelse af kommunen. Så det nytter ikke noget at opstille møllen først og så spørger om lov bagefter.
Det anbefales at besøge følgende sider for at forstå regler og krav til husstandsvindmøller.
- Vindmøllebekendtgørelsen (link)
- Din lokale kommunes hjemmeside
- Skats regler om husstandsvindmøller (link)
Indhent tilbud på en husstandsvindmølle + opsætning
Hvis du allerede nu overvejer at få opsat en husstandsvindmølle på din grund, så skader det ikke at indhente tre gratis og uforpligtende tilbud på en mølle og opsætning af den.
Lavenergi.dk samarbejder med 3byggetilbud.dk, hvilket betyder, at du har en enestående mulighed for at spare mange penge på valg af leverandør. Du skal blot udfylde formularen på 3byggetilbud.dks hjemmeside, hvorefter du vil modtage tre seriøse henvendelser fra tre forskellige firmaer. Og husk nu at tilbuddene er 100% gratis og uforpligtende, så du kan altid sige nej, hvis priserne ikke stemmer overens med dine forventninger.
Værd at vide om husstandsvindmøller
Udover ovenstående information så er der også en række andre vigtige faktorer, der er værd at vide mere om. Disse faktorer er samlet i oversigten herunder.
Højde og vinger
I Danmark er det muligt at få husstandsvindmøller, der måler fra 16-25 meter i højden. Møllerne kan fås med to eller tre vinger.
Pris
Som tidligere nævnt kan du købe møller, der koster fra 30.000 kr. og op efter. Prisen på husstandsvindmøllen afhænger af en række forskellige faktorer som du kan læse mere om i ovenstående afsnit om prisen. De angivne priser er inkl. fundament og opsætning.
Effekt
Der findes mange forskellige typer af husstandsvindmøller, og de producerer selvfølgelig ikke lige meget strøm. De mindste møller producerer i omegnen 6-16.000 kWh om året, hvorimod de store møller snildt kan nå op på 40.000 kWh.
Maksimal ydelse og vindforhold
En typisk husstandsvindmølle yder sit maksimale (producerer mest), når det blæser med 20 meter i sekundet. Dog er det sjældenheder, at det blæser så meget. I Danmark har vi en middelvindhastighed på ca. 5 meter i sekundet.
Positionering af vindmøllen
Langt det meste af det vind vi her i Danmark får kommer fra Vest. Det betyder, at det umiddelbart er bedst at stille husstandsvindmøllen i retning mod Vest. Dog er det ikke altid den bedste løsning, hvis der for eksempel er skov og læ-bakker i nærheden. Det anbefales altid at få en vindmølleekspert til at vurdere positionering, så du får mest muligt ud af din vindmølle og den vind, der kommer.
Det kan betale sig at bruge en konsulent
I langt de fleste tilfælde er det en god ide at rådføre sig med en konsulent inden for vindmøllebranchen. Han eller hun kan både hjælpe dig med beregninger, priser, placering og generelle råd om vindmøllen.
Hustandsvindmøller - Få din egen vindmølle,