Når husets mure skal isoleres er det altid mest ønskbart at isolere hulmuren – det, der populært kaldes hulmursisolering. Dette er billigt og tager ikke særligt lang tid. Det er dog ikke altid en mulighed. I nogle huse er der slet ikke nogen hulmur, mens hulmuren i andre er alt for smal til, at man kan lægge isoleringsmateriale deri.
Herefter har man to nye muligheder. Den ene er udvendig isolering med ny facade til følge, mens den anden er en indvendig isolering. En indvendig isolering er billigere end en udvendig og du slipper for at ændre husets facade – derfor vælges den indvendige isolering oftest af de, der ikke kan udøve hulmursisolering på hjemmet.
Der er meget stor forskel i prisen på indvendig isolering. Prisen afhænger af, hvorvidt du finder en billig eller en dyr håndværker, da arbejdstimerne er det, der koster mest; ikke materialerne. Håndværkerens timepris afgør din endelige pris.
Er indvendig isolering bedre en udvendig?
Der er fordele og ulemper ved både en indvendige og den udvendige model.
Ved udvendig isolering er det helt store problem, at man ændrer på husets facade. Ud over isoleringsmaterialet skal der nemlig laves en ny facade. Er husets facade gammel og flot kan det være svært at genskabe denne. Ens hus ændrer udseende med udvendig isolering – og det er ikke altid til det bedre.
Derudover er udvendig isolering meget dyrt sammenlignet med både indvendig- og hulmursisolering. Dette skyldes netop den nye facade, der skal bygges ud på isoleringsmaterialet. Som forklaret i vores tekst om udvendig isolering skal du regne med at spendere cirka 1.500 kroner per kvadratmeter, der skal isoleres ad denne vej. Igen er håndværkerens løn den tungeste udgift.
Der er dog også ulemper ved indvendig isolering.
Den største er, at du indvendigt også laver en ny væg, som du gemmer isoleringsmaterialet bagved. Det betyder, at du skal flytte rundt på dine møbler, rydde hele rum midlertidigt, geninstallere stikkontakter og så videre. Det er en proces, der godt kan tage lang tid, og som altid vil være rigtigt ”træls” på godt jysk at skulle igennem. Til gengæld ligner dine rum sig selv igen bagefter.
Med indvendig isolering mindsker du også dit boligareal marginalt. Du bygger trods alt indad med de nye vægge, og der ryger typisk et par kvadratmeter herpå. Til gengæld falder din varmeregning med mange tusinde kroner om året, når varmen ikke kan slippe ud så nemt ad væggen.
3 tilbud på indvendig isolering
Lavenergi.dk gør det nemt for dig at finde en billig håndværker til at hjælpe dig med indvendig isolering. Det sker ved hjælp af den formular, du kan finde her. Når du udfylder formularen modtager du tilbud fra 3 håndværkere med pris, der kan klare din indvendige isolering. Du får tilbuddene ofte samme dag, som du udfylder formularen, og den er naturligvis både gratis at udfylde og helt uforpligtende.
Få 3 Gratis tilbud på indvendig isoleringHvad koster det?
Prisen for indvendig isolering afhænger af, hvor meget boligareal du har.
Du skal regne med en kvadratmeterpris på mellem 1.000 kroner og 1.200 kroner. Dette er 3-500 kroner under den kvadratmeterpris på cirka 1.500 kroner, du skal regne med at betale, hvis du i stedet for indvendig isolering vælger den udvendige ditto.
Prisen varierer meget fra håndværker til håndværker. Der vil derfor være mange tusinde kroner til forskel i det tilbud, du modtager fra de håndværkere, du med formularen længere oppe i indlægget kommer i kontakt med.
Om håndværkere og indvendig isolering
Vi vil på Lavenergi.dk fraråde selv at give sig i kast med en indvendig isolering med mindre, man har håndværksmæssig baggrund i forvejen.
Indvendig håndtering, der ikke udføres til reglernes eksakte beskrivelse, medfører stor risiko for fugt, råd og skimmelsvamp.
Derfor bør du hyre en dygtig og billig håndværker til at udføre arbejdet. Netop sådan en håndværker kan du finde ved hjælp af den formular, vi længere oppe i indlægget linker til.
Når du har valgt en håndværker bør du få tilbuddet på skrift. I kontrakten, der indgås, bør der i øvrigt stå, at prisen for arbejdet ikke kan stige, med mindre du er orienteret herom og har accepteret stigningen.
Arbejdet bør ikke gå i gang inden du har tegnet en entrepriseforsikring. Der er tale om et byggeri, hvor byggematerialer kan blive stjålet og dårligt udført arbejde medfører gener som svamp og råd – dette dækker en entrepriseforsikring. Der er stadig tale om et mindre byggeri med indvendig isolering, og en entrepriseforsikring vil du ofte kunne få til under tusinde kroner, hvis du gør det indledende arbejde med at finde det billigste forsikringsselskab vel.
Din almindelige indboforsikring dækker ikke skader, der opstår i forbindelse med byggeriet, da bygeriet i sig selv medfører en højere risiko for skader, end du betaler for med din almindelige forsikringspræmie. Håndværkerens ansvarsforsikring dækker ej heller alt. Den sikre løsning er at tegne en entrepriseforsikring for byggeriet alene.
Du bør spørge din håndværker til råds omkring at bruge håndværkerfradraget – dette er genindført for både 2013 og 2014 med den nye BoligJobOrdning. Håndværkerfradraget betyder, at du kan fradrage op til 60.000 kroner i håndværkerløn over 2 år med 2 voksne personer i husstanden – det giver en besparelse i skat på over 20.000 kroner (og mere, hvis du betaler topskat)!
Indvendig isolering,