En nem måde at spare mange tusinde kroner om året for en almindelig dansk familie vil være isolering. Især ældre danske huse er meget sparsomt eller slet ikke isoleret, hvilket betyder, at man ”fyrer for gråspurvene” – at det meste af ens varme går tabt ud af væggen og loftet.
Med isolering indlægger man et isoleringsmateriale, fx papiruld eller granuleringsmateriale, i hulrum, i luft og andre steder hvor varmen siver ud, hvilket forhindrer majoriteten af varmen i at trænge ud. På denne måde skal man bruge færre penge og mindre elektricitet på at opvarme det samme hus.
Isolering bør foretages af professionelle håndværker. Disse har det bedste isoleringsmateriale og sikrer, at man ikke kan se bagefter, at der er indsprøjtet isoleringsmateriale lige ind i væggen eller loftet.
På Lavenergi beskriver vi om de fire vigtigste områder i huset at isolere – målt på hvor mange penge det er muligt at spare. De fire områder er som følger herunder med en kort introduktion:
Hvad skal du vælge?
Det vigtigste for rigtig mange danskere er at få den billigste løsning med de bedste materialer. Derfor vælger rigtig mange at gå efter Rockwool fordi det er noget man kender. Det er et stærk og godt mærke, som de fleste ved holder hvad de lover. Der er dog et hav af muligheder og mange håndværkere bruger andre produkter som er 100% på højde med Rockwool.
Du skal derfor hellere kigge på isoleringsevne og snakke med håndværkeren om hvad der er bedst for din bolig. Nogle isoleringsmaterialer er f.eks. 100% fugtafvisende og i granulat form. Du skal vælge det der er bedst for den enkelte opgave. Står du f.eks. at skulle udskifte dine vinduer og gerne vil have hulmursisoleret, kan det godt betale sig enten at vente eller vælge et isoleringsmateriale, som er fast og ikke ryger ud hvis du borer i muren eller fjerner et vindue.
Så brug hellere energien på at finde den rigtige løsning e at gå efter den billigste pris. Efterisolering er i langt de fleste tilfælde tjent hjem på 1-5 år.
3 tilbud på Isolering
Ønsker du også at spare tusindvis af kroner om året? Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på isolering af dit hjem eller dele af dit hjem af professionelle håndværkere. Udfyld formularen her og vælg blot det billigste tilbud, du får tilsendt. Formularen er gratis og uforpligtende, og du kan derfor også vælge ingen af dem og ikke have tabt andet end 10 minutter af din tid.
Få 3 Gratis tilbud på Isolering
Hulmursisolering
Denne type koster mellem 5.000 kroner og 10.000 kroner. Til gengæld sparer man med det samme ca. 3-4.000 kroner om året på ens varmeregning. Hulmursisolering er ofte den isoleringsform, der koster mindst, men samtidigt giver det største afkast. Og afkastet ses endda med det samme.
Moderne nybyggede huse har allerede fået hulmurene isoleret. Huse før 1970 har ingen isolering og huse fra midten af 90’erne og ned har mangelfuld isolering. Begge grupper har brug for ny, moderne og varmeregningsnedsættende isolering.
Læs mere om hulmurisolering.
Loftisolering
Varme søger helt automatisk op. Derfor er der gode penge at spare på at isolere loftet. Dette koster en del mere end hulmursisolering, men man har mulighed for at spare cirka det samme, eller lige en tand under, på en årlig basis.
Lavenergi.dk anbefaler loftisolering og hulmure som de to ting, man skal have isoleret. Resten er ikke tvingende nødvendigt, om end naturligvis stadig en rigtigt god idé.
Den samme håndværker vil altid være i stand til både at isolere loftet og hulmuren. Tidsforbruget på henholdsvis hulmur eller loft er stort set det samme, men kan afhænge af adgangsmulighederne.
Læs mere om loftisolering.
Indvendige muligheder
Ved at bygge et skellet på indervæggen er det muligt at lave en yderligere isolering, end hvad der ellers lægges op til. Dette er en større operation, der dog under de rette omstændigheder også kan skabe en stor besparelse for fx ældre huse.
Læs mere om indvendige muligheder
Udvendige muligheder
Ved at sætte såkaldte bats op uden på huset kan man skabe et alternativ til indvendig isolering og hulmursisolering, hvor disse i sjældne tilfælde ikke vil være mulige at udføre. Bats’ene vil efterfølgende kræve en behandling med fx. puds.
Læs mere om udvendige muligheder
Krybekælderisolering
En velisoleret og tør krybekælder holder skimmelsvamp, råd og insekter væk.
Krybekælderen, en kælder med en højde på blot cirka en meter, findes i mange huse fra de sidste cirka 50 år og frem. Krybekælderen har ikke nogen praktisk funktion for beboerne, men havde til formål at hæve huset fra den kolde jord og dennes fugt.
Meget af ens varme kan dog forsvinde ned i krybekælderen og videre ned i jorden, hvis man ikke sørger for at isolere kælderen enden da. Dette gøres typisk med rockwool i modsætning til fx hulmursisolering, hvor der ofte benyttes papiruld eller mineraluld.
Læs mere om isolering af krybekælder.
Kombiner isolering med grøn og vedvarende energi
Du sparer mange penge på din varmeregning og du kan have en grønnere samvittighed. Men du er ikke helt i mål.
På Lavenergi.dk skriver vi fortrinsvis om to ting – isoleringsformer og muligheden for grøn og billig energi. Hver for sig er de stærke, men sammen giver de mulighed for en meget lav varmeregning.
Du kan især overveje 3 forskellige former for alternativ og grøn energi:
- Solceller – et solcelleanlæg benytter solens stråler og forvandler disse til elektricitet med en kunstig fotosyntese. Solceller var en bedre investering i slutningen af 2012 end nu, men kan stadig anbefales, og du kan regne med at spare ca. 5.000 kroner om året med denne.
- Varmepumpe – en varmepumpe er i dag en bedre investering end solceller. Du kan regne med at spare mellem 6.000 kroner og 8.000 kroner årligt med det samme og tilbagebetalingstiden er på blot 7-9 år. En varmepumpe kan eventuelt kombineres med et solvarmeanlæg for den bedste udnyttelse af sol og vind.
- Jordvarme – rør gravet ned i jorden, som udnytter jordens opsparede solenergi, er idéen bag jordvarme. Mens jordvarme er dyrt og kompliceret at sætte op giver det over 3 gange så meget energi tilbage, som det bruger, og kræver ingen vedligeholdelse overhovedet, da det er et lukket system nede i jorden.
De fleste danskere har enten proper isolering eller grøn og vedvarende energi, men de færreste har klaret begge ting – og det er ellers her, at man for alvor har mulighed for at spare mange penge.
Gå til toppen af denne side for at finde et link til en formular, hvor du har mulighed for at få 3 gratis og uforpligtende tilbud på isolering til dit hjem!
Hvis du vil vide mere om isolering kan du på Energitjenesten.dk finde svar på mange spørgsmål
Isolering,