Isoleringsmaterialer

0

Om dit hus er isoleret eller ej spiller en afgørende rolle for mange faktorer vedrørende dit hus’ varme. Isolering sørger for, at holde på varmen så vidt som muligt, således at man ikke fyrer for gråspurvene. Uden isolering vil en bolig blive ubehagelig kold at opholde sig i specielt om vinteren, så både på den led og rent økonomisk er isolering helt og aldeles nødvendigt i enhver dansk husstand. Isolering er imidlertid ikke blot isolering. Der findes flere forskellige materialer, som du kan vælge imellem, når du skal have isoleret din bolig. Vi anbefaler, at du i den forbindelse kun anvender professionelle håndværkere til at udføre isoleringen, da kvaliteten i så fald bliver helt i top. De mest forekomne isolationsmaterialer er flamingoisolering/polystyrenisolering, papirisolering/papiruldsisolering og granulatisolering.

Flamingoisolering/polystyrenisolering, som Isoleringsmaterialer

Polystyren-, også kendt som flamingoisolering, er et af de mest anerkendte isoleringsmaterialer på markedet. Flamingoen består af bittesmå polystyrenkugler (deraf navnet), som har udvidet sig og er sammensat, således at disse til sammen danner et tæt og kompakt materiale, hvilket gør det fremragende i forhold til at holde på varme. Som oftest fremstilles materialet i plader, der sættes op ad den pågældende mur, som skal isoleres.

Flamingo produceres af naturgas og råolie, og består næsten hundrede procent af ren luft og kun få procent polystyren, som alligevel er rigeligt til at få materialet til at holde sig kompakt og tæt, således at det er resistent overfor både vand og fugt. Derudover har flamingomaterialet den helt unikke egenskab, at det ikke kan ødelægges eller fortæres af biller, mus, rotter og andre skadedyr generelt. Dette er især fordelagtigt i forbindelse med en boligs vedligeholdelse, som man derved også kan spare flere tusind kroner på hvert eneste år.

Det forholder sig imidlertid således, at det tit er det pågældende isoleringssted, som afgør hvilket isoleringsmateriale, der vil være mest hensigtsmæssigt at benytte. Flamingoisolering egner sig bedst til hulmure og krybekældere, hvilket der er flere grunde til.

Udover at materialet som nævnt før isolerer fremragende samt er modstandsdygtigt overfor vand, fugt og skadedyr, hvorfor dette også er et meget allergivenligt materiale at benytte, hvilket adskiller det fra eksempelvis rockwool, der kan både fremprovokere allergi eller forværre dette, hvis man har denne lidelse i forvejen. Flamingoisolering er derudover det isoleringsmateriale, som fordeler sig lettest i muren og på de baggrund sørger for, at der ikke er nogle sprækker, hvor kulden kan sive ind.

Endnu en sidegevinst ved flamingoisolering er ligeledes, at dette nok er det mest miljøvenlige isoleringsmateriale, som man overhovedet kan finde, da det hovedsageligt er baseret på rent genbrug fra olie- og gasmaterialet polystyren, der indsamles og granuleres af flere omgange, før det for alvor er klar til brug ved isolering.

Netop den miljømæssige del af isolering ligger os meget på sinde, da det jo er velkendt for enhver, at de fossile brændstoffer såsom råolie og gas bliver dyrere og dyrere og ikke er holdbare i fremtiden. Vil du derfor gerne give dig selv et topisoleret hus, hvor varmen ikke smutter nogen steder, og som samtidig giver naturen en udstrakt hånd, så vil flamingo/polystyrenisolering være en særdeles klog og fremadrettet investering til dine husmure.

3 tilbud på Isolering

Er du interesseret i ny Isolering, så kan du nemt modtage 3 gratis tilbud. Det er gratis og uforpligtende og sikre dig de bedste priser da håndværkerne ved de konkurrerer mod andre.

Få 3 Gratis tilbud på Isolering

Papirisolering/papiruldsisolering

Papirisolering eller papiruldsisolering som det også kaldes, er en lidt anderledes måde at isolere på, selvom den har været anvendt på verdensplan i over 100 år. Dette isoleringsmateriale fremstilles af gamle aviser, som rives itu og granuleres om til papiruld (dvs. konverteres til små stykker) akkurat ligesom man gør med flamingo. Dette papiruld bruges, fordi det er et super energivenligt alternativ til mineraluld, som fremstilles af smeltet sten- og glasuld.

Typisk anvendes papirisolering dog rent praktisk ikke på samme måde som flamingoisolering, da man her som oftest blæser isoleringsmaterialet ud i den mur eller konstruktion, som man skal isolere, hvorimod flamingoisolering i de fleste tilfælde sættes manuelt op i plader eller måtter. Dette betyder dog ikke, at papirisolering ikke kan findes i pladeudgave, men som oftest blæses dette ind i det ønskede isoleringsfelt. Nu tænker du nok: ”Er det så ikke brandfarligt at isolere med tørt papir?”.

Dette er en forståelig bekymring, som der dog er taget højde for i fremstillingsprocessen af materialet. Papiret tilsættes nemlig forskellige kemiske stoffer, som gør at den bliver langt mindre udsat for brand. Disse kemiske tilsætningsstoffer forhindrer på samme tid, at isoleringsmaterialet kan ædes op af skadedyr og svamp, da det skaber et elendigt miljø for især rotter, mus osv., således at disse søger væk fra isoleringsmaterialet.

Isolering med papiruld bruges hyppigt ved etageadskillelse, loft og skråvægge, hvilket hovedsageligt skyldes, at det har gode egenskaber i disse dele af huset. F.eks. er indblæsningen en helt klar fordel, fordi man kan komme ind i alle kroge, vinker og huller, som man ellers ikke vil kunne isolere, hvis man anvender pladeisolering. Dette giver selvfølgelig hundrede procent isolering uden en eneste sprække, så kulden aldrig kan sive ind og varmen ud.

Fugt får du heller ingen problemer med, hvis du vælger en papirisolering, da du ikke behøver anvende en dampspærre sammen med denne isoleringsform, hvilket du vil have brug for i langt de fleste andre tilfælde for at undgå mug og fugt i isoleringerne. Et anbefalelsesværdigt råd er dog ikke at anvende papirisolering i forbindelse med isolering af en hulmur, hvis denne er udsat for hyppig regn, da papirisolering ved store mængder vand kan krakelere, hvilket selvfølgelig vil nedsætte isoleringsevnen kraftigt.

Granulatisolering

Vi snusede længere oppe til, at man enten kan skære sin isolering ud i plader/måtter eller sprøjte den ind med maskine, der hvor denne skal anvendes. Sidstnævnte går under navnet granulatisolering og bruges især på lofter, hvor det er ideelt at kunne sprøjte isoleringen ind i små kroge og kanter, i stedet for at skulle skære plader/måtter til og derefter tilpasse dem til isolationsstedet. Granulatisolering er dermed også en god måde at spare lidt på elregningen, da man intet varmetab har, hvilket man kan risikere, hvis man pladeisolerer indsnævrede steder, som af gode grunde ikke kan blive helt tætte. Faktisk er det ikke ret meget isolering, som sprøjtes ud, når man granulatisolerer en del af sit hus: typisk er et 400-500 millimeter tykt lag nok til at isolere godt og grundigt.

Rent praktisk er granulatisolering ikke en synderlig kompliceret proces. Først placeres en granulatmaskine, der producerer granulatet og herefter sender isoleringsmaterialet igennem en lang tyk slange, så det kan sprøjtes ud på det sted, som skal isoleres. Granulatisoleringen findeles i et jævnt og tyndt lag på, som tidligere nævnt, cirka 400-500 millimeters tykkelse udover hele isoleringsområdet. Dette er dog kun, hvis det er førstegangsisolering, der er tale om. Ligger der allerede flamingomåtter i forvejen, kan man nøjes med et mindre lag. Der er intet problem ved at sprøjte granulatisolering ud over gammel isolering, selvom man dog lige først bør tjekke, at den gamle isolering ikke er rådden og fugtig.

Som det fremgår af ovenstående information findes der flere valgmuligheder inden for isolering af husstanden. Vi anbefaler, at du vælger en isolering, der passer bedst til det sted, som du skal have isoleret. Hvis det er din hulmur eller krybekælder, der skal have en omgang isolering, vil det klogeste valg nok være en polystyren/flamingoisolering, mens en papirisolering vil være mere fordelagtig i forbindelse med en etageadskillelse, et loft eller mellem skråvægge. Vælg derfor dit isoleringsmateriale med omhu, og tænk samtidig over hvilke fordele og ulemper, som er forbundet med de forskellige isoleringsformer.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (7 votes cast)
Isoleringsmaterialer, 3.6 out of 5 based on 7 ratings
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply