Vi har alle sammen et ansvar for den klode, vi bor på. Heldigvis er der i dag stort fokus på klimaet på verdensplan, men hvad kan man gøre som helt almindelig privatperson for at hjælpe med til at nedbringe CO2-udslippet?
Hvor er vi nu?
En af de overskrifter der fylder mest i det offentlige rum for tiden, er klimaet. I Danmark er ingen efterhånden i tvivl om, at det er vigtigt, at vi sammen finder løsninger, der kan skabe bedre balance og nedsætte CO2-udledningen i fremtiden, så vi er med til at sikre den klode, de næste generationer skal bo på.
I mange år har menneskeheden på verdensplan oparbejdet et enormt udslip af drivhusgasser, der bidrager til drivhuseffekten. I FN’s verdensmål (Climate Action), beskrives det, at vi på verdensplan i dag udleder mere end 50% mere C02, end man gjorde i 1990. Fortsætter denne udvikling, vil det få uoprettelige konsekvenser, så der skal handles nu, inden det er for sent. Vi er allerede begyndt at mærke konsekvenserne i form af højere temperaturer og mere ekstremt vejr. Isen smelter på polerne, vandstanden stiger, og dyr og menneskers leveområder indskrænkes, mens økosystemer trues.
Ikke så skidt, at det ikke er godt for noget
Heldigvis har de første tegn på klimapåvirkninger medført, at der i hele verden er et enormt fokus på de problemer og udfordringer, vi som menneskehed står over for. I Aviser, på tv og sociale medier kan man ikke undgå konstant at støde på politikere, græsrodsbevægelser og influencers som Greta Thunberg, der holder gang i snakken og fokus på området.
Hvor er politikerne?
I EU har man vedtaget et klimamål, der skal sikre, at vi med fælles front arbejder målrettet for at reducere CO2 udslippet i EU. Rejsen er lang, men der er en række indsatsområder, som man arbejder på som landbrug, transport og den individuelle opvarmning i boliger og erhverv.
Hvad kan du gøre som privatperson?
Ud over hvad politikerne arbejder med og lovgiver omkring, hvad kan du så som helt almindelig privatperson gøre for at være med til at nedbringe CO2-udslippet aktivt i dagligdagen?
Der er nogle helt centrale indsatsområder, hvor du som privatperson kan gøre en stor forskel for at nedsætte CO2-udslippet:
Tænk over hvilken bil du kører i
I Danmark har vi høje afgifter på biler, ja selv el-bilerne fik sat afgifterne op, selvom deres indtog egentlig skulle sikre, at vi danskere kørte grønnere. Hvis du går og venter på at politikerne evt. skruer afgifterne på el- og hybridbiler ned, så kan du passende starte med at skifte til en mindre model, hvis du er én af de danskere, der ovenpå den økonomiske krise igen er gået tilbage til at køre i en stor bil. Store biler bruger mere brændstof, sviner mere, kræver mere at producere og alt sammen udleder CO2.
Skift dit lys til LED
Da LED-belysning først kom på markedet, var kvaliteten ikke specielt god, og mange valgte at vente med at skifte hertil, da priserne samtidig var høje. I dag er LED-belysning både billig og kvaliteten i top, hvis man køber det hos en anerkendt forhandler som fx PlusLED. Det er nemt at skifte og investeringen tjener sig hurtigt hjem. Dette gælder både i privaten og hos erhverv. Med LED sparer du op til 80-90% på el-regningen i forhold til almindelige halogen- og glødepærer, og samtidig holder LED-pærer meget længere.
Spis mindre rødt kød
Rødt kød som fx oksekød er en stor CO2 udleder, da mange dyr både skal spise enorme mængder føde for at producere et kilo rødt kød. Samtidig udleder det store mængder CO2 i forbindelse med afføring, og selve forarbejdningen, produktionen og transporten af kødet frem til slagteren og køledisken gør, at det virkelig belaster CO2 regnskabet. I stedet bør du enten nedsætte forbruget af rødt kød og spise flere grøntsager, eller spise mere fisk og fjerkræ, der ikke afleder nær så stort et CO2 udslip at producere.