Derfor bør du isolere din krybekælder   

0

For at holde de menneskeskabte klimaforandringer på et niveau, der ikke truer med at udslette al civilisation, skal vi gøre alt vi kan for at holde temperaturstigningerne nede. Langt om længe er denne erkendelse sivet ind også i de mest stædige politikerhoveder. Kan du huske den tid hvor politikere over hele den politiske båndbredde prøvede at børste ansvaret af på os som privatpersoner? Vi skulle redde klimaet ved at huske at slukke for standby apparater, som måske brugte 1 Watt pr. døgn!

Det ville være det samme som at sige vi skulle begrænse vandspild ved at sørge for at ingen vandhane i huset drypper den mindste smule. Selvfølgelig spiller milliarder af apparater på standby også en rolle. Men det er altså ikke sådan, vi kommer ovenpå den globale overhedning. Men hvordan gør vi så?

Et politisk ansvar, men alle skal hjælpe til

Sådan kunne man måske opsummere det. At få de globale temperaturstigninger under kontrol er et globalt politisk ansvar. Dvs. at politikere overalt i verden skal træffe beslutninger der gør det muligt. Beslutninger, der belønner godt klima-adfærd og straffer synderne på en måde der virker afskrækkende. Beslutninger, der sætter grænser for erhvervslivet og som skaffer lige betingelser for alle. Nogle af disse beslutninger er allerede truffet. Andre, som et forbud mod at hente mere kul, olie og gas ud af undergrunden end vi må brænde af, venter vi stadig på.

Men noget som alle er blevet enige i er: det er absolut uundgåeligt at vi skal varmeisolere vores boligmasse så godt vi overhovedet kan. Og her er der også mange ting, som du som privat boligejer kan og skal gøre.

Er dit hus energimærket?

Hvis du endnu ikke har fået energimærkning af dit hus, så er det måske på tid at gøre det. Med en energimærke følger nemlig også en række anbefalinger for mulige forbedringer. Det er ganske konkrete forslag om hvordan du kan forbedre energieffektiviteten. Det kunne fx være en hulrumsisolering, installation af en varmepumpe, opgradering til tre-lags glas vinduer etc.

Og hvis dit hus har en krybekælder, så er det helt bestemt noget du bør se på.

Hvad er en krybekælder?

En krybekælder er et rum under gulvet, som er mindst 50 cm høj, men ikke høj nok at du kan stå oprejst i det. Krybekældere bliver som regel kun bygget når det er nødvendigt, fx for at holde fugt fra jorden væk fra huse. I gamle dage har man også brug krybekældere som kølerum. En krybekælder gør det muligt at ventilere huset under gulvplanen og derved kan fugtskader forhindres. Men medmindre din krybekælder er af nyeste dato, så er den helt sikkert ikke isoleret. Isolering af krybekælder er derfor noget der skal tages alvorligt. En ikke isoleret krybekælder er en kuldebrønd, der dræner dit hus for varme.

Find det bedste tilbud og opnå en væsentlig besparelse

Efterisolering af en krybekælder kan være problematisk, rent håndværksmæssigt. At kælderen er for lav til at man kan stå oprejst kan gøre arbejdet meget besværligt. Derfor er det altid en god ide at indhente flere tilbud fra håndværkere. Der findes nemlig altid flere muligheder og jo flere øjne der ser på situationen, jo bedre er chancerne for at finde den optimale og billigste løsning.

Tag gulerødderne

De nyeste byggeregler stiller skarpe krav til energieffektiviteten af nye bygninger samt renoveringer. Alle nybyggede huse skal være lavenergihuse efter 2020 standard. Det højtelskede håndværkerfradrag eksisterer stadig. Men det er nu begrænset sådan at du kun får det til forbedringer af energieffektiviteten.

Der gives også andre gulerødder i form for diverse tilskud. Fælles for dem er at du belønnes for at forbedre energieffektiviteten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply