Ryk en energiklasse op – det betaler sig

0

Ejer du en ældre bolig og kan det ses på varmeregningen? Så kan det måske godt betale sig at optimere eller omlægge energikilderne i huset med henblik på at forbedre energiklassen. Her gennemgår vi de forskellige energiklasser og fortæller hvad en energioptimering kan betyde for dine regninger, dine muligheder for videresalg og meget mere.

Sådan hænger boligens alder og energimærke sammen

Energiklasse og opførsel hænger uløseligt sammen, når vi snakker om boligens energiklasse. Vi bliver nemlig bedre og bedre til at bygge huse, der er energivenlige, og det energimærke huset har, hænger typisk sammen med, hvornår det er opført.  Ifølge sparenergi.dk har huse opført i 1930-1972 typisk energimærkerne D, E, F eller G, mens huse opført i perioden 1972-1998 energimærkerne C,D og E. Er din bolig opført imellem 1999-2008 har det sandsynligvis enten energimærket B eller C, mens en husejer, hvis hus er opført i 2009 eller senere er så heldig, at boligen med al sandsynlighed er mærket med enten A eller B-mærket – ifølge den seneste lovgivning skal nye boliger nemlig som minimum leve op til de energikrav, der svarer til energimærke B. Alt i alt kan man sige, at jo nyere boligen er, jo mere energivenlig er den altså – det er også en af de ting, mange kigger efter, når de er på jagt efter ny bolig.

Energimærke og energiforbrug

Det energimærke huset har, fortæller noget om hvor meget energi huset kræver at bo i. Det er blandt andet bestemt af husets isolering, varmeinstallationer og vinduer. Og det er også her, du kan sætte ind, hvis du vil eller reducerer udgifterne til energi i dit eget hjem. Herunder gennemgår vi kort forskellige typer af renoveringer, som kan gøre din bolig mere energivenlig.

Varmeinstallationer

Jordvarmeanlæg er ikke billige at investere i – til gengæld er der mange penge at spare på varmeregningen på sigt. Har du ingen planer om at flytte eller skal du bygge helt nyt, kan det derfor være en ide at investere i et jordvarmeanlæg. Du kan læse meget mere om fordele ved jordvarmeanlæg her.

Isolering

Isolering er måske den nemmeste måde at spare mange tusinde kroner om året på. Det gælder især, hvis du bor i et ældre dansk hus. I artiklen her kan du blive klogere på forskellige isoleringsmaterialer, priser og økonomiske gevinster ved denne type energiforbedring.

Vinduer

Ekstra varmeregninger er slet ikke ualmindeligt – og en af hyppigste årsager til ekstraudgiften er, at hjemmet ikke er ordentligt isoleret. Det gælder også ved vinduerne. Er du en af de uheldige, der år efter år står med en efterregning på varme? Så kan det måske godt betale sig at investere i nye vinduer eller tætningslister med henblik på at minimere det ufrivillige varmeudslip.

Energikilder

De fleste nye energikilder er både bæredygtige og økonomiske løsninger, der kan spare dig masser af penge på længere sigt. Læs meget mere om grøn energi her, hvor fordele og ulemper ved fx at vælge solceller bliver diskuteret: Grøn & vedvarende energi.

Grønne gevinster ved vedvarende energi

Der er andre gevinster ved at forbedre husets energiklasse end bare de økonomiske. I forbindelse med en energirenovering af boligen er de nye energikilder oftest mere miljøvenlige end dem, de erstatter i huset. Det betyder, at du ikke kun kan se frem til besparelser på elregningen, men også på CO2-udslippet. Hvis du interesserer dig for miljø og klima – og gerne vil gøre dit for at sikre en bæredygtig fremtid, så er der altså al mulig god grund til at kaste sig ud i en energirenovering af boligen.

Klimavenlig og indeklimavenlig renovering

Udover de miljømæssige gevinster ved at erstatte nuværende energikilder med vedvarende energi, så kan nogle typer af energirenoveringer også forbedre din families trivsel inden for hjemmets fire vægge. Hvis du fx overvejer at udskifte vinduer i boligen er der masser af muligheder for at vælge nogle vinduer, der sparer på elregningen og samtidig er indeklimamærket, hvilket betyder at vinduerne ikke indeholder kemiske stoffer, der påvirker luften i indeklimaet. Der er altså gode muligheder for at opnå andre fordele ved energirenoveringen end dem, der kan ses på udgifterne.

Kan energioptimering betale sig?

Til spørgsmålet om, om energioptimering kan betale sig, er svaret ofte ja. De fleste energirenoveringer ender nemlig med at spare dig for mange udgifter over tid og kan øge boligens værdi i forbindelse med et salg. Men om renoveringen betaler sig, afhænger helt af hvor dyr renoveringen er, hvor meget den kan spare dig, hvordan den skal finansieres og hvor længe du har planer om at blive boende i huset. De fire spørgsmål er vigtige at forholde sig til, før du kan træffe en god økonomisk beslutning om energirenovering. Det kan derfor godt betale sig at dykke dybere ned i de emner, inden du kan give et mere kvalificeret svar på, om en energioptimering kan betale sig i din bolig.

Det kan du også blive meget klogere på her, hvor du kan læse meget mere om energioptimering.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply