Solenergi

0

Solceller er ikke den eneste løsning til at udnytte solens energi, solenergien, til elektricitet. Nye og moderne metoder gør det muligt at udnytte solens stråler langt mere effektivt og derved skabe mere strøm ud fra de samme solstråler.

Moderne solstråler spilder cirka 70 % af solens stråler, da de kun kan udnytte det synlige lys.

Danmark er et foregangsland indenfor forskning i solenergi og alternative måder at benytte denne på.

Solenergi er et samleudtryk for metoder til vedvarende energi, der bruger solen som opvarmningskilde. Udover at solen er en uudtømmelig kilde (én times solskin kan i teorien dække hele jordens forbrug for et år) er udvinding af solens stråler også en miljøvenlig affære.

Solceller

Den mest gængse måde at anvende solenergien på er ved hjælp af solceller. Vi har en længere guide til solceller på Lavenergi.dk, som du kan finde et link til herunder.

Solceller koster, i korte træk, typisk mellem 50.000 kroner og 100.000 kroner at investere i. Til gengæld kan du regne med at spare lidt over 5.000 kroner efter skat, hvis du er en ”almindelig” dansk familie med et par forældre og et barn eller to.

Solceller var indtil november 2012 en bedre investering end tilfældet er i dag. Regeringen har desværre gjort det til en mindre fordelagtig investering ved at pålægge nye afgifter. Derfor er varmepumper som investering i dag mere værd.

Gå til den store guide alene om solceller.

Solvarme fra solenergi

Et dansk firma er helt fremme i topppen af feltet, når det gælder solvarme. Trods det tyskklingende navn er Sonnenkraft på vej til at give danskerne et alternativ til solceller.

Sonnenkrafts idé er følgende:

Et solvarmeanlæg med en højeffektivitetspumpe.

Du får altså både et solvarmeanlæg, der kan minde lidt om solceller på overfladen om end der ikke er tale om det helt samme, og en højeffektivitetspumpe – en varmepumpe.

Netop denne blanding, solvarme og varmepumpe, blev omtalt i Politiken i 2012 som værende fremtiden. En effektiv varmepumpe er i dag en bedre investering end solceller isoleret set, men kan ikke dække hele familiens varmeforbrug – men dette bliver faktisk muligt hvis man kombinerer med et solvarmeanlæg samtidigt.

Prisen ligger ikke fast, da installationsomkostninger varierer fra gang til gang. Du skal dog regne med en pris lig opsætning af et dygtigt solcelleanlæg eller en kraftig varmepumpe – altså i omegnen af 60-80.000 kroner.

Besparelsen vil her cirka være på 6.000 kroner om året til at starte med. Og derudover kan du naturligvis pleje din miljømæssige samvittighed vel vidende, du er en del af løsningen og ikke af problemet.

Et solvarmeanlæg kombineret med en højeffektivitetspumpe har en levetid på cirka 35 år.

Et hurtigt regnestykke:

Anskaffelse: 80.000 kroner – og så har vi sat lidt penge af som en buffer.

Løbende omkostninger i 35 år: 20.000 kroner. Cirka hvert tredje eller hvert fjerde år bør du få tjekket din installation af en fagmand for at sikre at dit anlæg stadig leverer maksimal energi. Du skal også regne med at udskifte din omformer en gang eller to. Samlet set bringer dette prisen for at have anlægget opstillet og kørende op på cirka et hundrede tusinde kroner.

Årlig besparelse ganget med 35 år: 210.000 kroner. Hermed er der ikke indberegnet at elpriserne skulle stige – hvilket ligger mere fast end død og skatter i løbet af en 35-årig periode. Den reelle besparelse vil altså være større end dette.

Solvarme i form af en Sonnenkraft-lignende løsning med et solvarmeanlæg og en højeffektivitetspumpe kan være en fænomenal måde at udnytte solens stråler på.

Du kan også vælge alene at gøre brug af et solvarmeanlæg. Dette i sig selv er dog ikke helt så effektivt som solceller, om end ramt af samme begrænsninger på markedet i forhold til tilbageløbsordningen, salg af el til elselskaberne og så videre. Teknologien er endnu ikke udviklet i tilpas grad til, at et isoleret solvarmeanlæg endnu kan anbefales som værende en god idé.

Alternativer til solvarme

Solvarme kan, især kombineret med en varmepumpe, være en rigtigt god investering.

Der er dog også andre muligheder, hvis man ikke ønsker at opstille et solvarmeanlæg, hvis man ønsker en billigere løsning eller man slet og ret ikke bryder sig om solvarme.

Varmepumper er i dag en overlegen investering til solceller og solvarme isoleret set. Dette skyldes, at varmepumper ikke er ramt af de nylige udgifter skabt af regeringen. En kraftig luft til luft varmepumpe fra fx Panasonic eller Toshiba kan du regne med vil stå dig i mellem 40.000 kroner og 60.000 kroner inklusive opsætning.

Jordvarme er også en mulighed. Dette er relativt dyrt at opsætte, men egner sig til gengæld udmærket, hvis du har en større ejendom uden træer eller andet, der skærmer for solens stråler ned på jorden. Jordvarme benytter den opsparede solvarme direkte i jorden.

Isolering – hvis formålet er at spare penge og få en grønnere samvittighed kan isolering også være en ganske udmærket vej hertil. De færreste danske huse, især de ældre, er isoleret så godt, som de burde være. Hulmursisolering og loftisolering især koster ikke meget, men der er mange tusinde kroner at hente på det hvert eneste år.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (4 votes cast)
Solenergi, 3.3 out of 5 based on 4 ratings
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply