Spar på energien i hjemmet

0

Der er flere gode grunde til at tænke over energiforbruget i hjemmet. Ikke nok med at en reduktion af husstandens forbrug af el-, vand- og varme vil have en positiv indflydelse på din økonomi, er det også væsentligt i forhold til at passe på miljøet.

Tænk blot på, hvor mange af dine ejendele der bruger strøm, eller hvor lange bade du tager. Eller hvor ofte du tænder for vaskemaskinen og tørretumbleren. Men med lidt ekstra omtanke og justeringer af vaner, er det faktisk lettere end som så at spare på energien i hjemmet.

Tips til at spare på varmen – uden at fryse

Varmeforbruget udgør cirka halvdelen af dit energiforbrug om året. Derfor er varmeforbruget et godt sted at starte, når du skal spare på energien i hjemmet.

  • Sørg for at holde en jævn temperatur i hele boligen. Som tommelfingerregel skal der være 21 grader i alle rum. Dog kan du sænke temperaturen til 18 grader i soveværelset, da kølige rum giver en bedre søvn.
  • Hav hellere flere radiatorer i gang på et lavere niveau end én radiator, der kører på fuld blus.
  • Husk at lufte ud et par gange om dagen i 10 minutter ad gangen. Korte udluftninger nedkøler ikke møbler og vægge. Møbler og vægge vil derimod være med til at opvarme den nye luft i rummene.
  • Afrim din fryser ved at tage kød og grøntsager ud og lad den afkøle.

Tips til at formindske elforbruget

Elforbruget er en af de faktorer, du kan nemt og hurtigt kan gøre en indsats for at reducere. Det kan blandt andet være:

  • Tjek, hvor mange af dine apparater, der står på standbyfunktionen. Det gælder formentligt både dit fjernsyn, din kaffemaskine og måske også din mikroovn. Hvis du vænner dig til at slukke på stikkontakten, er der måske flere hundrede at spare årligt.
  • Skift dine pærer ud med elsparepærer eller LED-belysning. Begge dele holder væsentligt længere end en almindelig glødepære, vel at mærke uden at du mister lyskvalitet og -styrke. Disse mere bæredygtige løsninger er dog en anelse dyrere, men pengene er hurtigt hentet hjem igen taget den længere levetid i betragtning.
  • Hold øje med temperaturen på køleskabet og fryseren. Stil køleskabet på de anbefalede fem grader. Jo lavere temperatur, desto mere el bruger køleskabet. Det samme gælder for din fryser, som du bør holde på -18 grader. Et andet godt tip er at fylde din fryser op. I en fyldt fryser vil alle frostvarer hjælpe med at nedkøle hinanden, hvilket virker strømbesparende.

Tips til mindre vandforbrug

Du forbruger en del vand, når du laver mad, går i bad, ordner opvasken og vasker tøj. Derfor kan du med god grund tænke mere rationelt og dermed spare på energien.

  • Sørg for at fylde vaskemaskinen. Fylder du vaskemaskinen, skal du vaske færre gange, og dermed mindsker du den totale vasketid. Det reducerer ikke kun dit vandforbrug, men også elforbruget.
  • Det samme gør sig gældende for opvaskemaskinen. Start den først, når den er fyldt, og brug det kortest mulige program. Nedsæt også temperaturen og brug et program, der vasker med 50 grader – og ikke 65 grader, som typisk er standardprogrammet.
  • Det er ganske vist rart at stå under den varme bruser på en kold vinterdag. Men lange bade er en stor synder, når det gælder vandforbruget. Forsøg derfor at hold dine bade så korte som muligt.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply