Udskift vinduesplader og formindsk varmeudslippet i vinduet

0

Varmeudslippet især omkring vinduer kan være én af de helt store syndere, der giver et stort tal på varmeregningen. Nogle gang bliver nødt til at skifte alle vinduer ud, hvis de er utætte, men nogle gange kan det være nok at få nye vinduesplader i karmen. Vinduesplader kan fås i mange forskellige materialer, men det vigtigste er, at de lukker tæt, så varmen ikke slipper ud.

Varmeudslip ved vindueskarmen

Varmeudslippet ved vindueskarmen kan være stort, hvis ikke vindueskarmen er tæt. Det kan du tjekke ved at gå vindueskarmen rundt med et levende lys. Hvis det blafrer op nogen steder, så ved du, at karmen ikke er tæt, og at der er varmeudslip. Vær opmærksom på, at der også kan være et udslip ved selve vinduet. Hvis der er utæt ved vinduet, så skal du have skriftet hele vinduet.

Men nogle gange er dette ikke nødvendigt. Hvis der kun er utæt omkring karmen, specielt omkring selve vinduespladen, så behøver du ofte ikke skifte hele vinduet ud. Så er det nok at undersøge, om du kan få nogle andre vinduesplader. Her skal du kigge efter nogle, der passer bedre til vinduets mål og dermed lettere kan holde tæt.

Ofte kan du også se det, hvis der er kommet sprækker i fugen mellem vinduespladen og væggen. Selv små sprækker kan hurtigt udvikle sig og vidner om, at din vindueskarm er utæt. Det kan altså have stor betydning på varmeudslippet og i sidste ende varmeregningen. Sørg derfor for at købe en vinduesplade, der har de helt rigtige mål. Og få eventuelt en professionel til at montere dem, så du er sikker på, at de sidder tæt.

Hvilke vinduesplader skal jeg vælge?

Udskiftning af vinduesplader er en god mulighed for at få et andet materiale ind i hjemmet. Så længe man sørger for, at det sidder tæt. Og desuden at materialet er hensigtsmæssigt til det rum, det skal være i. Der er for eksempel ikke en god idé at bruge træ, der har let være at få svamp, i et badeværelse. Her er det bedre at bruge en stærkere eller behandlet træsort eller måske granit.

Hvilken vinduesplader, man skal vælge, kommer an på, hvordan resten af dit hus er. Har du et meget landligt og hjemligt hus, så passer nogle lyse egetræsplader nok rigtig godt ind. Men har du et mere maskulint og moderne hus, kan det være, du skal undersøge vinduesplader af granit i stedet for.

Det vigtigste er, ud over at pladen skal have de rigtige mål, at farven på pladen ikke er for mørk. Det tager nemlig rigtig meget af lyset fra vinduerne, hvis man har sorte eller mørke farver i karmen. Desuden skal man være opmærksom på, hvor meget vedligehodelse man ønsker med sin vindueskarm. Vinduesplader i granit er for det meste de letteste, eftersom de blot skal tørres af med en klud.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply