Varmepumper og deres historie

0

En ting, vi alle må tage stilling til som beboere i det kolde nord er opvarmning. Hvad end man bor i lejlighed, i rækkehus eller i villa, er der grund til at vurdere hvordan man ønsker at opvarme sit hjem. For opvarmes skal det. I de køligste måneder kan temperaturen snildt nå langt under frysepunktet, og det er ikke ualmindeligt at nattefrosten ikke slipper sit tag før midt på foråret. Alt efter hvor godt ens bolig er isoleret må man se på hvor meget opvarmning, man har brug for. Nogle er heldige at bo i velisolerede boliger, som holder godt på varmen, eller på en af de højere etager i en etageejendom, hvor man kan nyde godt af den varme, som stiger op fra de andre lejligheder; andre er mindre heldige og må sørge for at hjemmet bliver opvarmet ad anden vej.

En alternativ løsning, som endnu er forholdsvis ny på det danske marked, er de såkaldte varmepumper. I denne artikel vil vi gå ind i dette felt og forklare hvad en varmepumpe er, hvordan den fungerer og hvilke fordel og ulemper den har set i forhold til de gengse opvarmningsmetoder, vi benytter os af.

En varmepumpe er et aggregat, som på én gang kan give varme og opsuge fugt. Typisk vil man bruge den i et rum, som kræver opvarmning og/eller nedfugtning. Et varmepumpe-apparat består af to dele – en udedel og en indedel. Førstnævnte placeres på husets yderside, mens inderdelen sættes i det rum, som ønskes opvarmet.

Således fungerer varmepumpen som en slags omvendt køleskab. Apparatet indsamler den varme, som naturligt findes i luften (selv i frostgrader!), og flytter den ind i din bolig. Og omvendt kan varmepumpen faktisk også bruges omvendt, altså som aircondition, i sommerperioden.

Miljø og varmepumper

Miljømæssigt er en varmepumpe ekstremt fordelagtig. Dens såkaldte effektfaktor ligger på over 4, og det betyder, at den leverer mere end netop 4 gange så meget energi, som den bruger. Således er varmepumpen et godt valg i forhold til både privatøkonomi og bæredygtighed. Desuden er en varmepumpe forholdsvis effektiv. Den vil i de fleste helårshuse kunne klare op imod 90 procent af varmebehovet; i de fleste sommerhuse lyder dette tal på ikke mindre end 100%.

Det er blandt andet derfor at Teknologisk Institut har udnævnt varmepumpen til at være fremtidens opvarmningsform. Det er blevet vurderet, at der i Danmark i dag er installeret op imod 40.000 varmepumper. Dette er dog intet imod Sverige, hvor der skulle være opstillet op imod ti gange så mange pumper.

Skal man finde en ulempe ved varmepumpen vil det være det, at den måske ikke er helt kraftig nok til at opvarme et helt hus, og at de på den måde vil skulle støttes en smule fra andre varmegivere som eksempelvis oliefyr, brændeovne, elradiatorer eller andet. Der ud over kan nævnes dén ulempe ved varmepumpen, at den kan støje en del.

Kort sagt er varmepumpen et apparat, som – ligesom alle andre opvarmningsmetoder – har både fordele og ulemper. En ting er dog sikkert: Vil man gerne passe på miljøet og på sin pengepung (og hvem vil ikke dét?) så er varmepumpen et rigtig godt valg.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply